Ondernemen vanuit het buitenland: op naar Bolivia

Jan 4, 2023 | Ondernemen vanuit het buitenland

Wat een week. Nog maar een paar nachtjes en we zitten 15 uur in het vliegtuig, op weg naar het tropische Santa Cruz de la Sierra in Bolivia.

Als je binnen bij ons thuis zou kunnen kijken, zou je niet zeggen dat we maanden geleden al een hele actie-meeneem-nog kopen lijst hadden opgesteld. Om de chaos te voorkomen die er nu dus toch nog is. Maar het geeft allemaal niet. We zijn als kinderen zo blij dat het eindelijk realiteit wordt!

Remote werken – de droom die werkelijkheid wordt

Al 4 jaar lang werken we aan deze droom om vanuit het buitenland te werken (en vooral te leven). Het is allemaal begonnen in 2018. We hadden allebei nog een comfortabele en goedbetaalde baan toen we in dat jaar met sabbatical mochten. Natalie besloot 5 maanden in Griekenland vrijwilligerswerk te doen, en Nadine ging 3 maanden naar Bolivia.

Oh wat wilden we graag meer hiermee doen. Niks geeft meer voldoening dan mensen helpen om hoop en ‘peace of mind’ te krijgen, en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Maar werken op afstand was voor onze werkgevers toch wel een serieuze brug te ver.

Ineens voelden de comfortabele banen als gouden kooitjes. Tijd voor vrijheid en flexibiliteit, tijd voor Double Your Brand. Nu zijn we 4 jaar verder en méér dan klaar voor de volgende stap.

Onverwacht een drastische keuze

Grote plannen maken is natuurlijk niet compleet zonder een gierende hartverzakking hier en daar. Dat er heel wat bij komt kijken om vaker én langer in het buitenland te zijn, weten we inmiddels wel. Maar dat Bolivia zóveel voeten in de aarde zou hebben…

Pas na het boeken van de tickets kwamen we erachter dat ons plannetje om de komende jaren 6 maanden in Bolivia en 6 maanden in Nederland te bivakkeren, helemaal niet opging! Lang leve de Boliviaanse visa regels en Nederlandse wetgeving die natuurlijk heerlijk met elkaar botsen.

Onder de streep komt het hierop neer: we moeten een keuze maken. Wonen in Nederland of wonen in Bolivia. Emigreren of niet. Wat is ons huisje en voorspelbare leven op Scheveningen ons waard, ten opzichte van de droom waaraan we jaren lang hard hebben gewerkt?

ondernemen vanuit het buitenland

Wat het wordt, beslissen we over een paar weken, als we Bolivia hebben kunnen opsnuiven. Spannend hè?! Nu eerst deze laatste paar dagen voor vertrek nog even overleven. En proberen zonder gekreukelde wallen tot op de tenen onze entree te maken in Santa Cruz.

Benieuwd hoe het verder gaat?

Wij zijn net zo benieuwd als jij! Hoe en waar we precies terechtkomen, maar ook hoe het in de praktijk gaat om de business draaiende houden op 10.000 km afstand.
Meld je aan voor de updates, en we delen alle juicy details met je!

Bekijk onze
gratis Masterclass

Speciaal ontwikkeld voor gedreven kennisonderneemsters die een verschil voor zichzelf en voor anderen willen maken

Gratis Masterclass:
In 4 stappen naar een krachtig merk en een florerende business

Schrijf je in en bekijk direct!

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons Privacybeleid. Geen zorg, je gegevens zijn bij ons veilig.

Gratis Masterclass In 4 stappen krachtig merk

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief over succesvol ondernemen

Krijg elke maand onmisbare tips en inspiratie om van jouw bedrijf een krachtig merk en florerende business te maken.

Door je in te schrijven ga je akkoord met ons Privacybeleid. Geen zorg, je gegevens zijn bij ons veilig.